Æsj, hundebæsj

Se for deg dette:
Det er søndag, du har endelig fri fra alt som heter skole og jobb. Når du våkner skinner sola gjennom vinduet, og du kan høre fuglene kvitre. Du kan endelig ta på deg de lette joggeskoene når du skal ut på tur. Mens du tusler inn i skogen kjenner du sola varme på ryggen. To meter foran deg går det en barnefamilie i et litt saktere tempo enn det du går i, du går forbi de på siden, og må tråkke rett på utsiden av lysløypa. Bakken er litt mykere og lukter mer vondt enn den pleier å gjøre, du ser ned og der bader skoen din i en fersk hundebæsj.

pile-of-poo


Hva er problemet? Æsj, hundebæsj
Ja, æsj hundebæsj!
Er det et problem jeg kunne ønske var løst, så er det å bli kvitt all den hundebæsjen som hundeeiere ikke tar opp etter hundene sine. Dessverre ligger det veldig mye hundebæsj rundt i den fine naturen vår hele året, men spesielt om våren er det ekstremt mye. Det virker nesten som enkelte hundeeiere tror at bæsjen til hunden blir magisk borte når det er snø. Men dette stemmer ikke, for når snøen er borte kommer all bæsjen frem.

 

Har du forresten tenkt på de som sitter i rullestol og kjører på bæsjen som en lat hundeier ikke har plukket opp? Du kan jo selv tenke hvor hyggelig det er for den personen å bruke henda på hjulene for å rulle videre…

Hvorfor er dette et problem?
Dette er et svært aktuelt og relevant problem, spesielt på våren og sommeren. Snøen har smeltet, og all hundebæsjen som har blitt gjemt bort i løpet av vinteren kommer frem. Jeg er faktisk hundeeier selv, og jeg skjemmes når jeg ser all den hundebæsjen som flyter rundt i naturen.

Viste du at det i dag bor det i overkant av 500 000 hunder (iflg. Veterinærinstituttet) i Norge?
En hund bæsjer som regel 1-3 ganger i løpet av et døgn. Dette vil da utgjøre omlag 500 000-1 500 000 hundebæsjer i Norge, hver eneste dag. Hvis 20% av disse ikke plukkes opp vil det ligge 100 000-300 000 bæsjer klare for folk å tråkke på i hele Norge, hver eneste dag.

Jeg tror det finnes utrolig mange late hundeeiere der ute som rett og slett ikke gidder å ta opp etter hunden sin på tur. Hundeposer er ikke dyrt, prisene ligger som regel på 10-15 kr for en rull med 50 poser. La oss si at hunden din gjør fra seg 1-3 ganger i løpet av et døgn. Da bruker du 15-30 kr på bæsjeposer i måneden. Så dette går ikke på at hundeeiere ikke har råd til å kjøpe bæsjeposer, dette går på blant annet latskap.

Noe som også er med på å bidra til dette problemet er at det er veldig stor avstand mellom de offentlige søppelkassene, både i skogen og i byen. Er du klar over at du faktisk ikke har lov til å kaste hundeposen i naboens eller en tilfeldig privat søppelkasse? Resultatet av den lange avstanden mellom de offentlige søppelkassene blir som man kan se når man er ute, uplukkede bæsjer og hundeposer i by- og naturbildet.

Det er ingen unnskyldning, men jeg forstår at det er kjipt å bære på en hundepose i 30 min før du kommer til nærmeste offentlige søppelkasse. Men er man hundeeier, så følger det med en del ansvar. Noe av dette ansvaret er å ta med seg bæsjeposen helt til du kommer til en søppelkasse. Noe av det mest frustrerende jeg ser er de hundeeierne som faktisk har klart å ta opp bæsjen, men så har de bare kasta fra seg posen som den plutselig blir borte av seg selv. Har du først klart å ta den opp, så klarer du å bære posen til en søppelkasse.

pick_up_dog_poop_flow_chart


Hvordan skal vi løse dette problemet?

Det enkleste i denne situasjonen hadde vært å si til alle hundeeiere at de må plukke opp etter hunden sin, men det er ikke så lett. Jeg tror en av grunnene til at det er så mye hundebæsj og hundeposer ute i naturen er fordi det er veldig mange late hundeeiere der ute. For å løse dette problemet tror jeg vi må klare å endre holdningene til hundeeierne, noe som er lettere sagt enn gjort. En annen grunn er avstanden mellom de offentlige søppelkassene. Det trengs flere søppelkasser i by og skog, spesielt i områder hvor det ferdes mange hundeeiere.
Man kan også inspirere hundeeiere til å bruke nedbrytbare bioposer. Nedbrytningstiden til en vanlig plastpose er 10-20 år, mens nedbrytningstiden til en biopose er 40-50 dager (dette avhenger av vær, vind og klimaforhold).

Jeg tipper vi alle er enige om at det er lite hyggelig å gå på tur når du møter hundebæsj etter hundebæsj og konstant må passe på hvor du setter beina dine. Enten om det er i skogen, i borettslag eller i parker.

Så kjære hundeeier, hver så snill. Plukk opp etter bikka di! La oss alle bidra til et bæsjefritt Oslo, og la oss bidra med å forbedre turopplevelsen til alle andre som også ferdes i by og sko.

907800-7-1325791811545

4 Comments on “Æsj, hundebæsj”

  1. Bra innlegg! Dette er et høyaktuelt tema i disse dager. Kanskje du kan tipse lokalavisa om innlegget, evt. dele det i noen hundeforum på Facebook?

  2. Pingback: Problemer vi vil ha løst - Digital Markedsføring, Westerdals

  3. Pingback: Er bæsjen borte? - Olivia Dahlen

  4. Pingback: Bort med bæsjen! - Gina Korslund

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *