BORT MED BÆSJEN

Holdningskampanje, strategi, gamification

Prosjektet Bort med bæsjen ble gjennomført med bakgrunn i en oppgave vi ble tildelt på studiet Digital markedsføring ved Westerdals Oslo ACT. Oppgaven gikk ut på å skrive et blogginnlegg om «et problem vi skulle ønske var løst». Mine medstudenter og jeg utviklet derfor en kampanje basert på mitt blogginnlegg «æsj, hundebæsj».

Bakgrunn

I Norge i dag bor det i overkant av 500 000 hunder. Hver hund bæsjer 1-3 ganger i løpet av et døgn. Dette utgjør omlag 500 000-1 500 000 hundebæsjer. Dersom 20% av disse ikke plukkes opp vil det ligge 100 000-300 000 bæsjer klare for allmuen å tråkke på.

I følge Huseiernes Landsforbund er det i utgangspunktet ikke lov til å kaste hundeposen i naboenes private søppelkasser, og avstanden mellom de offentlige søppelkassene er stor – både i by og i skog. Følgene av dette blir uplukkede bæsjer og bæsjeposer i by- og naturbildet. Det er også verdt å merke seg at nedbrytningstiden til en vanlig plastpose er 10 – 20 år, avhengig av vær, vind og klimaforhold. En biopose brytes ned i løpet av 40-50 dager.

Visjon og mål

Bort Med Bæsjen skal tilby spennende og interaktive løsninger for å bidra til et renere miljø og bedre personlig helse, samt oppfordre brukerne til økt aktivitet utendørs. Et viktig mål er å gjøre Oslo bevisst at et godt miljø er et felles ansvar.
Gjennom vinteren har mange hundeeiere lurt unna de brune godene under snøen langs veien og på turstier. Nå som det er vår, dukker hundebæsjen opp igjen blant hvitveis og hestehov.

VISJON OG MÅL

Bæsjeårstiden er her, og Bort Med Bæsjen skal få fjernet all hundebæsj fra Oslos gater, parker og turområder.

Dette prosjektet skal først og fremst sette problemet med hundeavføring i parker og by i søkelyset, samt inspirere hundeeiere til benytte seg av bioposer. I tillegg ønsker vi å få kommunen til å øke antall søppelkasser. Vårt ønske er å forbedre turopplevelsen til Osloboeren.

LØSNINGEN

Bort med bæsjen er en GPS-basert mobilapplikasjon som viser deg hvor nærmeste hundebæsj befinner seg, samt nærmeste søppelkasse. Ved å plukke opp en bæsj, skanne QR-koden på posen og på søppelkassa, vil du motta et poeng. Poengene du samler opp kan du bruke som kuponger i utvalgte butikker. Konseptet skal være humoristisk, familievennlig, uhøytidelig og trivelig.

Ved hjelp av et interaktivt kartsystem kan brukerne både varsle om områder med uplukka hundebæsj, og bli varslet om steder som må ryddes!Ved utplasserte søppelkasser og digitale boards kan man plukke med seg bæsjeposer med innvendig QR-kode. Hver gang man plukker en bæsj scanner man først QR-koden på posen, og deretter en QR-kode på søppelkassen, før man kaster bæsjeposen i søpla. Slik blir det enklere å forhindre juks, samt holde oversikt over hvilke områder som er renska for bæsj.

For hver gang du scanner og kaster en bæsjepose, blir du tildelt et poeng i appen. Poengene du samler opp kan brukes til å utløse ulike typer kuponger. Disse kupongene vil være relevante for målgruppen.

En kort introduksjonsfilm som viser hvordan applikasjonen fungerer:

En kort film som visualiserer konseptet

Konseptet er utviklet i samarbeid med Gina Korslund, Olivia Dahlen, Emilie Lindberg og Mina Lande. Mitt bidrag i dette prosjektet har vært idé- og konseptutvikling, i tillegg til strategi og tekst.